Zdrowy składnik
Niektórym osobom dieta odchudzająca kojarzy się z rezygnacją ze wszystkich produktów, zawierających duże ilości tłuszczu. Należą do nich masło, margaryna czy oleje, nie mówiąc już o przekąskach takich jak chipsy czy słone paluszki. Odstawienie tych drugich to jak najbardziej słuszna decyzja, ale z innymi sprawa wygląda nieco inaczej. Nawet przechodząc na dietę odchudzającą, nie powinno się całkowicie rezygnować ze spożycia tłuszczu. Rozpuszczają się w nim niektóre witaminy, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Całkowity brak tłuszczu w diecie może w dalszej perspektywie doprowadzić do problemów zdrowotnych. Zdaniem dietetyków, nawet na diecie można smarować kanapki masłem, nie przesadzając oczywiście z jego ilością. Powodem, dla którego trzeba je odstawić są na pewno choroby układu krążenia albo uczulenie na laktozę. Innym wyjściem jest zamiana masła na oliwę z oliwek czy olej, najlepiej rzepakowy, którymi można też skrapiać sałatki przyrządzone ze świeżych warzyw. To produkty korzystne dla zdrowia, również na diecie, jeśli są stosowane z umiarem.