Owoce gwarantem zdrowia
Polacy jedzą za mało owoców. Chociaż jesteśmy potęgą sadowniczą, na naszych stołach wciąż za mało owoców, ze szkodą dla zdrowia. Owoce to skarbnica witamin i błonnika. Witamina C, beta-karoten i bioflawonidy (tzw. witamina P) są niezastąpione w profilaktyce antynowotworowej. Obecny w owocach potas reguluje pracę układu krwionośnego. Największym bogactwem owoców są pektyny. Obniżają poziom cholesterolu i usuwają z krwioobiegu metale ciężkie. Jedzenie owoców reguluje przemianę materii i zapobiega biegunkom oraz zaparciom. Najwięcej błonnika znajduje się w skórce owoców, dlatego nie powinniśmy ich obierać. Owoce najlepiej smakują i mają najwięcej wartości odżywczych, kiedy spożywamy je na surowo. Przyrządzajmy wiec z owoców koktajle, soki i przeciery. Latem warto przyrządzać sorbety, które są mniej kaloryczne od lodów, a do ich przygotowania wystarczą zmiksowane owoce i łyżeczka cukru. Imprezy rodzinne i przyjęcia świąteczne urozmaicą wypieki, wykorzystujące świeże lub mrożone owoce. A najszybszy deser to pieczone jabłko. Dodajmy do niego rodzynki i daktyle, a otrzymamy wykwintny deser. Gdy wykorzystamy do wypełnienia ryż i całość posypiemy cynamonem, nie oprze się temu smakołykowi nawet największy niejadek.