Pomidory – olbrzymia dawka zdrowia
W Polsce pomidory są niezwykle cenionymi warzywami – wykorzystujemy je do jedzenia na surowo, stanowią one dodatek do zup, sałatek, również jako pasaty, przeciery, dodatek do sosów. Pomidory, ze względu na swój smak, są cenione w każdej formie! Ich popularność powinna cieszyć – poza wyjątkowymi walorami smakowymi posiadają one niezwykle dużo cennych witamin, które z pewnością powinny być dostarczane każdego dnia do naszego organizmu. Bardzo istotne jest, iż pomidory są dostępne praktycznie przez ponad pół roku -pojawiają się już w kwietniu i towarzyszą nam na stołach do października. Przerwa zimowa jest czasem, kiedy chętnie korzystamy z przetworów pomidorowych – sosów, pomidorów suszonych. Co tak cennego znajdziemy w pomidorach? Przede wszystkim potas, który pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi, również odpowiada za gospodarkę wodną naszego organizmu. Pomidory to również cenne źródło witaminy B, C, PP i wielu innych. Pomidory niwelują powstawanie wolnych rodników. Pozwalają również na dostarczenie niewielkich dawek fosforu.