Stewia – zdrowa słodycz
Stewia jest rośliną, której słodki smak uczynił z niej świetną alternatywę dla niezdrowego białego cukru i syntetycznych słodzików. Nie wszystkim odpowiada, głównie ze względu na bardzo charakterystyczny smak proszku słodzącego, tak odmienny od tradycyjnego cukru. Części osób przeszkadza nadmiernie skoncentrowana słodycz. Nie wszyscy tolerują ją również ze strony pokarmowej. Cała gama zalet sprawia jednak, że – jeśli nie mieliśmy wcześniej styczności ze stewią – wypróbować przynajmniej jej działanie. Być może spełni nasze oczekiwania. Poza zdolnością do dosładzania produktów, stewia zawiera również cenne białka, tłuszcze, minerały oraz mikroelementy. Do najważniejszych składników w niej zawartych należy zaliczyć wapń, magnez, żelazo, chrom, selen, krzem, potas, selen, kobalt i cynk. Suplementuje nasz organizm także w witaminę C, wzmacniając przy okazji układ odpornościowy. Silne właściwości antybakteryjne stewii sprawiają, że pomaga leczyć trudno gojące się rany oraz oparzenia. Jej roztwory są nawet zalecane do pielęgnacji skóry. Stewia jest zatem dowodem na to, że słodkie i zdrowe nie musi się wykluczać.