Zdrowe gotowanie na parze
Gotowanie na parze stało się modne w momencie, kiedy pojawiły się w sprzedaży specjalne garnki. Mają one kilka koryt i w każdym układa się zupełnie inne produkty. Jak sama nazwa wskazuje, gotowanie odbywa się bez wody, ponieważ para powoduje, że warzywa czy mięso stają się miękkie. Nie trzeba nawet zbyt dużo solić, ponieważ para wydobywa naturalny smak danej potrawy. Obiad podany z garnków na parze jest o wiele smaczniejszy, ma mniej kalorii i jest zdrowszy. Takie rozwiązania są polecane osobom, które nie mogą jadać zbyt tłustych i głównie smażonych potraw. Garnki są tak skonstruowane że gotowanie trwa zaledwie kilka minut. Mogą korzystać z nich również osoby zapracowane ale dbające o swoją linię. Doskonale nadają się wszystkie twarde warzywa, ryby, mięso, a także dodatki które trzeba ugotować. Najważniejsze jest to że z tych produktów nie ucieka to co najbardziej wartościowe, tylko zostaje zachowane. Widać różnicę wtedy kiedy ugotowane warzywa metodą tradycyjną zabarwiają wodę, a nie powinny.