Jarmuż co to jest ?
Niektórzy, chcąc opisać komuś jarmuż, używają określenia, że to taka kapusta. To bardzo trafne porównanie, ponieważ rzeczywiście botanicznie jarmuż jest kapustą. W Polsce popularny był przed laty, obecnie odszedł w niepamięć. Popularny jest za to u naszych zachodnich sąsiadów – 6 grudnia służy im jako pokarm dla reniferów. Zbiory zaczyna się późną jesienią i realizuje jeszcze w zimie, gdyż jarmuż to warzywo, które musi przymarznąć, aby zyskać na smaku. Niektórzy mówią, że to najzdrowsze warzywo świata i na pewno nie są dalecy od prawdy, a może i trafili w sedno. Znajdziemy w jarmużu wszystkie ważniejsze witaminy, w tym potężną dawkę witaminy A oraz K. Oprócz tego są tu spore ilości błonnika, beta karotenu, wapnia, potasu, żelaza, fosforu i miedzi. Jest tu także sulforatan. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się związek siarki odpowiedzialny na produkcję enzymów oczyszczających organizm. Dowodem na zbawienne działanie tej substancji niech będzie fakt, że niszczy Helicobacter pylori. Zawiera też 45 flawonoidów.