Odżywianie w imię zdrowia
Kraje rozwinięte to często miejsca, w których do jedzenia podchodzi się źle. I to pod wieloma względami. Przede wszystkim królują w nich produkty przetworzone, pełne sztucznych składników, spośród których wiele ma nie do końca jasny wpływ na zdrowie człowieka. Poza tym postęp technologicznym umożliwił produkowanie żywności na masową skalę, co często odbywa się kosztem jej jakości. Konsumencki styl życia, przyjęty przez społeczeństwa wspomnianych krajów, wpływa na zakup produktów, których często się nie potrzebuje. W konsekwencji prowadzi to również do ogromnego marnotrawienia żywności. A powinna być ona jednym z najcenniejszych i najbardziej szanowanych dóbr. Jedzenie to przede wszystkim energetyczne źródło składników odżywczych. W czasie jego zakupu zamiast kierować się ilością, należy patrzeć na jakość. A najlepiej jak najwięcej posiłków przygotowywać samodzielnie przy użyciu naturalnych i prostych składników. Do jedzenia trzeba zacząć też podchodzić bardziej racjonalnie. I nauczyć się w imię zdrowia je sekcjonować.