Owoce egzotyczne – czy zdrowe?
Wiele mówi się o konieczności jedzenia świeżych owoców i warzyw – przede wszystkim dlatego, iż zawierają wiele cennych składników odżywczych oraz witamin. Sięgamy po owoce bez zastanowienia nie wiedząc nawet, iż wiele z nich zawiera olbrzymie dawki cukrów, które nie wykorzystane do tworzenia energii zamieniają się w tkankę tłuszczową oraz przyczyniają się do powstawania próchnicy. Zdecydowanie w tej kategorii królują owoce egzotyczne – słodkie, kuszące wspaniałymi zapachami, ale również… tuczące! Jakie to owoce? Najprostszymi przykładami są oczywiście awokado, karambola, kaki oraz melon – osiadają one mięsistą strukturę oraz wiele węglowodanów. Awokado to również bogate źródło białka, które może zostać wykorzystane do budowania wartościowej tkanki mięśniowej. Czy w związku z dużą zawartością cukru nie powinniśmy po nie sięgać? Nie odmawiajmy sobie przyjemności ich jedzenia, jednak nie zajadajmy ich w każdej chwili – warto różnicować dietę i wybierać te owoce, które są znacznie mniej kaloryczne.