Sposób na zdrowie – algi
W ostatnim czasie wśród dostępnych na rynku suplementów diety dużą popularnością cieszą się algi. Układając swoją dietę warto włączyć do niej także algi. Są one źródłem wielu cennych dla organizmu składników odżywczych. Co warto o nich wiedzieć?
Jakie są rodzaje alg?
Na rynku dostępnych jest wiele odmian alg. Różnią się one pomiędzy sobą swoimi właściwościami zdrowotnymi. Do cieszących się największą popularnością należą:
chrolella;
nori;
wakame;
kombu;
morszczyn.
Właściwości zdrowotne alg
Algi, które rosną w morzu, to przede wszystkim bogate źródło jodu. Po algi morskie powinny więc sięgać osoby, które cierpią na niedoczynność tarczycy. Ale osoby, u których została zdiagnozowana nadczynność tego gruczołu, nie powinny po nie sięgać. Zawierają one także dużą ilość sodu, dlatego nie są wskazane także dla osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym.
Po jakie algi sięgnąć w pierwszej kolejności?
Algi należą do produktów ciężkostrawnych. W pierwszej kolejności należy wybierać te, które żołądek toleruje lepiej, na przykład nori.