Zdrowe i smaczne kiełki
Bogatym źródłem witamin i składników mineralnych są kiełki roślin. Jeszcze niedawno kiełki były mało popularne w polskiej kuchni, jednak od pewnego czasu te niezwykle zdrowe zaczątki roślin coraz częściej goszczą na naszych talerzach. Wśród różnego rodzaju kiełków na uwagę zasługują kiełki rzeżuchy. Są one źródłem dużych ilości witamin A, C, D oraz witamin z grupy B. Dodatkowo kiełki te zawierają duże ilości soli mineralnych. Zawarte w nich witaminy i sole mineralne bardzo korzystnie wpływają na pracę nerek, poprawiają także przemianę materii. Kolejne kiełki, które warto polecić to kiełki soi. Powinni jeść je wszyscy, ale szczególnie są zalecane kobietom w okresie menopauzy oraz osobom z nadciśnieniem tętniczym. Kiełki soi zawierają witaminy A, C, K oraz te z grupy B. Dostarczają także potasu, fosforu, magnezu i żelaza. Z kolei kiełki soczewicy to nie tylko źródło witamin (A, C, B, E, H), ale także źródło kwasów omega- Są wskazane przy dużym wysiłku intelektualnym, czyli przykładowo w trakcie sesji egzaminacyjnej.