Zdrowe i smaczne pieczarki
Aromatyczne pieczarki są chętnie stosowane w polskiej kuchni. Grzyby te dostarczają nam nie tylko doznań smakowych, ale także potrzebnych składników odżywczych. W odróżnieniu od warzyw i grzybów leśnych pieczarki są źródłem niezbędnej, brakującej w naszym klimacie, witaminy D. W pieczarkach znajdują się spora grupa witamin z grupy B, które wspomagają nasz układ nerwowy. Kolejną zaletą pieczarek jest obecność w nich białka. Białko to jest nie tylko łatwo przyswajane przez organizm, ale także wartościowe. Pod względem wartości białko to nie ustępuje białkowi pochodzenia zwierzęcego. Są one więc polecane osobom, które stosują dietę wegetariańską. Pieczarki są źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny kobietom w ciąży. Kwas foliowy zapobiega też anemii i wspomaga proces jej leczenia. Regularnie jedzone pieczarki dostarczają organizmowi pierwiastków śladowych takich jak: miedź, selen, fosfor. Możemy jeść je po ugotowaniu lub uduszeniu, ale też na surowo. Surowe zachowują więcej substancji odżywczych.