Zdrowe święta
Polskie jedzenie chociaż generalnie zdrowe ma jedną dużą wadę – jest bardzo tłuste i syte. Jako jeden z najzimniejszych krajów na świecie posiadamy tradycyjną kuchnie dopasowaną do potrzeb jakie generuje życie w chłodnym klimacie.
Ciężka praca robotników i chłopów oraz długie zimy to czynniki, które niewątpliwie miały wpływ na to, jaka jest polska kuchnia. Bardzo smaczna, znajduje amatorów również wśród obcokrajowców. Nie ma jednak wątpliwości , że jest bardzo ciężko strawna i tłusta. Jedzenie tradycyjnych polskich potraw może doprowadzić do chorób serca lub układu trawiennego. Święta Bożego Narodzenia to czas narodowego objadania się. Zdarza się, że tyjemy nawet kilka kilogramów w ciągu tygodnia na diecie świątecznej. Roztrenowani i grubsi bawimy się jeszcze intensywnie w Sylwestra w potem zmęczeni jedzeniem i kacem rozpoczynamy kolejny rok. Dobrze, że przed nami jeszcze święto Trzech Króli. Mamy wtedy czas żeby naprawdę odpocząć i zregenerować siły.
Niestety bardzo ciężko jest zrezygnować z tradycyjnego polskiego jedzenia w czasie świąt. Można jednak ograniczyć spożycie sytych dań dzięki uprawianiu sportu nawet w tym czasie, świetnie się przy tym bawiąc. Narty, kuligi, lodowisko to najlepszy wybór. Może święta w polskich górach staną się naszą nową narodową tradycją.