Zdrowe tłuszcze jako podstawa
Tłuszcz jest dla prawidłowego funkcjonowania organizmu bardzo ważny. Stanowią bardzo ważne źródło energii. Lipidy tworzą strukturę błon komórkowych, to one umożliwiają przyswajanie oraz wchłanianie niektórych witamin, takich jak: A, E, D, K. Z dietetycznego punktu widzenia istotne jest jednak dostarczanie organizmowi tzw. dobrych tłuszczów, czyli tłuszczów zawierających nienascyone kwasy tłuszczowe. Zbyt często je pomijamy w codziennej diecie, a konieczne są dla prawidłowo przebiegających w organizmie procesów biochemicznych. Ważną, często pomijaną kwestią, jest jednak sposób ich użycia. Nadają się one bowiem tylko do spożywania na zimno. Zabronione jest smażenie potraw na oliwie z oliwek! Wyjątek w tym zakresie stanowi olej kokosowy, który – w wersji tłoczonej i nierafinowej, oczywiście – może być stosowany do smażenia oraz pieczenia. Rzecz jasna, każdy nadmiar jest niekorzystny, więc nawet dobrych tłuszczów nie można spożywać z przesadą. Dobrym pomysłem jest odkrywanie nowych, nietypowych olejów, takich jak olej z czarnuszki, olej lniany czy z pestek dyni.