Zdrowie w suszonych owocach
Suszone owoce mają znacznie większe ilości witamin z grupy B, a także żelaza, potasu czy cynku. Łatwo je przyrządzić, ponieważ wystarczy posiadać specjalną suszarkę spożywczą. Nadmiar owoców ze zbiorów w sadzie doskonale nadaje się do suszenia. Są one wykorzystywane zimą, do kompotów, do herbat, napojów czy deserów. Niektóre owoce można chrupać jako przekąskę zamiast orzeszków słonych czy chipsów. Są polecane, ponieważ mało kaloryczne, zdrowe i dobre dla uzębienia. Nie są słodkie, a jeśli mają cukier, to tylko naturalny, który organizm jest w stanie z łatwością przetrawić. Suszone owoce to także cenny dodatek do mleka, jogurtów, kefirów dzięki czemu danie będzie syte i doda energii na cały dzień. Suszone owoce są również dostępne w sklepach i tam najczęściej znaleźć można jabłka, gruszki, a także banany czy śliwki. Warto zwracać uwagę na to, czy nie mają glazury siarkowej, ponieważ jest to substancja mało zdrowotna. Dobrym pomysłem jest kupno ich na bazarze lub od osób mających ogród i suszarkę.